English (United Kingdom)

dr Ewa Dąbrowska

Dr med. Ewa Dąbrowska – wieloletni pracownik Akademii Medycznej w Gdańsku, gdzie pracowała do roku 1999 na stanowisku adiunkta w Klinice Chorób Wewnętrznych. Przeprowadziła badania naukowe z zakresu immunologii uzyskując w roku 1978 tytuł doktora nauk medycznych.

W roku 1992 napisała pracę „Znaczenie zaburzeń immunologicznych w porfirii późnej skórnej”, która miała stanowić podstawę rozprawy habilitacyjnej. Jednakże w tym czasie do rozprawy nie doszło, gdyż wnioski wypływające z tej pracy nakierowały wówczas jej uwagę na niedocenianą jak dotąd priorytetową rolę żywienia w leczeniu chorób cywilizacyjnych, którą należało rozwinąć i potwierdzić naukowo i w praktyce.
Wynikiem tych badań było opracowanie nowatorskiej diety warzywno – owocowej odtruwającej i wspomagającej własne, samoleczące mechanizmy. Inspiracją stały się publikacje doc. dr Kingi Wiśniewskiej – Roszkowskiej dotyczące głodówek zdrowotnych. Zachęcające wyniki uzyskane dzięki tej diecie skłoniły ją do upowszechnienia tej metody w praktyce. Efektem było powstanie w 1994 roku pierwszego tego typu Ośrodka Wczasów Zdrowotnych z dietą warzywno – owocową w pensjonacie „U Zbója” w Gołubiu na Kaszubach. Z jej inicjatywy zostało powołane w 1995 roku Stowarzyszenie „Re-Vita” które jest członkiem Europejskiego Stowarzyszenia Klasycznej Medycyny Naturalnej. W roku 1996 powstał drugi ośrodek wczasów zdrowotnych - WALDTOUR-REVITA Kaszubskie Centrum Promocji Zdrowia Sp. z o.o. A w 2000 roku wprowadziliśmy dietę warzywno owocową w Ośrodku Rehabilitacyjno - Wczasowym „SOFRA” Sp. z o.o. w Mielnie - Unieściu.

Ewa Dąbrowska jest autorem 50 prac naukowych i ponad 100 doniesień naukowych. Jest mężatką, posiada 2 synów. Jej mąż -znany podróżnik Wojciech Dąbrowski z zawodu inżynier elektronik jest autorem wydanej w 2008 roku książki pt. "Na 7 Kontynentów. Notatnik podróżnika".  (http://www.kontynenty.net/)